Шест основни причини за появата на акне

Лесно можем да приемем някоя и другa пъпка на лицето ни в резултат от напрегната седмица на работа. Но когато броят им е по-голям и се появяват сравнително често, трябва да видим къде се крие причината за появат им. Това не е лека задача, тъй като както д-р Франческа Фуско казва: „Акнето зависи от много фактори. Почти всичко в ежедневния ви начин на живот може да го предизвика." Ето някои от най-честите причини:

1. Лекарствата, които взимате
Стероидите в някои лекарства са ключов фактор за появата на пъпки, без значение дали тези медикаменти се взимат през устата или се намазват върху кожата. Може да видите тази съставка и под името Prednisone, който се предписва за много голям брой възпалителни процеси – алергии, артрит и т.н. Ако медикаментът е за външна употреба, бъдете нащрек за съставките cortisone и hydrocortisone. Ако медикамент е с някоя от тези съставки се използва в голямо количество, това може да доведе до „стероидно акне". Но д-р Фуско уточнява, че става въпрос наистина за по-продължителна употреба, а не за няколко нанасяния.

Други съставки, за които да внимавате са: lithium, lithium chloride, iodine. Оралните контрацептиви са сред най-честите причинители на акне според наблюденията на лекарката. Тя твърди, че нежеланият ефект от тези хапчета може да се появи дори чак след 6 месеца употреба!

2. Режимът ви на грижа за кожата
Acne Cosmetica се нарича този тип акне, причинен от неподходящи кремове, лосиони и грим. Ако си правите маски за коса с етерични масла, внимавайте маслата да не попаднат на възглавницата и после върху лицето ви. Ако не почиствате старателно четките за нанасяне на фон-дьо-тен, върху тях остава от продукта и по него полепват множество бактерии, които водят до акне тип Folliculitis. Почиствайте четките си веднъж седмично много внимателно.

3. Мобилният ви телефон
Те събират всякакви бактерии и мръсотия по повърхността си и при досег с кожата, могат да причинят появата на пъпки. Избърсвайте телефона си с алкохол или антибактериални кърпички редовно.

4. Използването на паста за зъби за третиране на пъпка
Обратно на общоприетите схващания, че пастите за зъби помагат за по-бързото изчезване на пъпките, се оказва, че някои пасти за зъби всъщност предизвикват появата на кожно възпаление, наречено perioral dermatitis.

5. Постелката за йога и уредите във фитнеса
Ако използвате обща постелка за йога, това ви поставя в риск от бактериална инфекция заради потта, която е попила тя от различните и ползватели. Винаги носете със себе си кърпа, която да поставяте върху фитнес уредите и постелката за йога.

6. Докосвате си лицето
Избягвайте да го правите дори и с току-що измити ръце. Докосването на една и съща зона няколко пъти може да увеличи мастната секреция в тази област, а от друга страна се пренасят бактерии и може да се получи възпаление. И накрая, д-р Фуско настоява: „Дори не си и помисляйте да изстисквате пъпките!"

Още по темата:


1 коментара:

seabank каза...

Дори не си и помисляйте да изстисквате пъпките!

Публикуване на коментар

 
Felisima.com | 2011